Příčiny nafouklého břicha a jak je odstranit

Napsal Dieta.bloger.cz (») 20. 8. 2014 v kategorii Zdravý životní styl, přečteno: 2864×

Míváte často dojem, že vaše břicho je jako nafouklý balon? Trpíte nepříjemnou plynatostí, která vás zastihne vždy v ten nejméně vhodný okamžik? Bojíte se z toho důvodu jít do společnosti, protože způsobíte trapas? Poradíme vám, jak s nafouklým břichem bojovat.

Pátrejte po příčinách

Při plynatosti a nadýmání je příčinou obvykle složení stravy. Především bychom ale měli zdůraznit, že plynatost je přirozenou součástí trávicího procesu. Jíte různé druhy potravin a při jejich zpracování ve střevech se uvolňují chemickou reakcí plyny. Mělo by k jejich uvolňování ale docházet v omezené míře. V případě, že se uvolňuje příliš velké množství plynů a pocit nafouklosti vás dlouhodobě obtěžuje, je třeba pátrat po příčinách a snažit se je odstranit. Pomoci vám může vhodná dieta a pohyb.

Příčina první: menstruační cyklus

Jaké příčiny mohou nafouklé břicho způsobovat? Jsou různorodé. Jednou z nich je zadržování vody, což připadá v úvahu u žen hlavně v době vrcholícího menstruačního cyklu. Hormony tehdy způsobují, že žena zadržuje větší množství vody než obvykle a může se cítit oteklé, mít nepříjemné pocity bolesti a pnutí v oblasti břicha. Pocit pomine se začátkem krvácení.

Příčina druhá: Nevhodné složení potravin

Další příčinou je konzumace některých druhů potravin. Pokud trpíte pocity nadýmání dlouhodobě, zamyslete se nad svým jídelníčkem. Vylučte z něj potraviny, které způsobují nadýmání, například luštěniny, ale i ty, jež zadržují vodu. Omezte proto solení, neboť sodík váže vodu ve vašem těle. Vyvarujte se také instantních a konzervovaných jídel a polotovarů. Naopak jezte potraviny obsahující probatika, především jogurty. Ty pomohou pročistit střeva a sníží plynatost. Také zelenina s obsahem vlákniny výrazně pomáhá trávení.

Příčina třetí: Léčba antibiotiky

Nafouklost někdy přichází po léčbě antibiotiky, zejména v případě, že jste se těmito léky léčili delší dobu. Terapie antibiotiky rozhodí rovnováhu střevní mikroflóry. Důsledkem je, že se potom ve střevech množí kvasinky, které způsobují uvolňování plynů. Dochází k tomu hlavně tehdy, sníte-li potraviny obsahující větší množství cukru. Proto je nutné nějakou dobu omezit konzumaci těchto potravin, nebo dokonce přímo dodržovat protikvasinkovou dietu.

Příčina čtvrtá: Syndrom dráždivého tračníku

Pocit oteklosti, nafukování může patřit i do pestré palety příznaků takzvaného dráždivého tračníku, onemocnění, které je poruchou trávení spojenou s výskytem bolesti břicha. Příčiny této nemoci jsou velmi pestré, od stresu a špatných stravovacích návyků po alergie na potraviny. Proto není od věci při velmi dlouhodobém pocitu nafouklého břicha navštívit lékaře, který může například zjistit, že trpíte alergií na některé potraviny.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel deset a čtyři