Jak vařit dietně? I česká kuchyně může být zdravá!

Napsal Dieta.bloger.cz (») 22. 11. 2013 v kategorii Zdravý životní styl, přečteno: 1176×

Cítíte se po jídle často unaveni, nejraději byste na chvíli lehli, než vůbec budete schopni něco dělat? Pravděpodobně si vaříte a konzumujete příliš těžká jídla. Zkuste odlehčit svůj jídelníček a zaměřit se více na zdravou výživu. Existuje spousta zdravých receptů, které jsou i chutné. Jaké změny ve vaší kuchyni je třeba udělat?

Nahraďte červené maso bílým a omezte kořenící směsi

Zkuste začít menší inventurou vašeho vaření a receptů. Pravidelně vaříte a pečete hlavně vepřové či hovězí maso? Zkuste oba tyto druhy masa alespoň občas nahradit drůbeží, například kuřecím či krůtím, a rybami. Místo smažení použijte vaření nebo dušení. Vyzkoušejte si, že třeba rybu lze velmi chutně upravit vařením v páře. Kvalita jídla neutrpí a vy můžete dobrý pocit, že jste udělali něco užitečného pro své zdraví. Dochutit ji můžete kořením. Ovšem tady také pozor. Pokud často používáte různé kořenící směsi, nezapomeňte, že nemají se zdravou výživou vůbec nic společného. Pokud možno se jich vyvarujte, a pokud se už bez nich neobejdete, volte alespoň ty bez přidaného glutamátu.

Kvalitní tuky a zeleninové přílohy uleví vašemu tělu

Dietní recepty jsou založené na použití co nejmenšího množství tuku. Nejvhodnějším tukem pro zdravé vaření jsou rostlinné oleje, zejména ty s obsahem omega 3 a omega 6 mastných kyselin, jako například řepkový olej. Vařte a pečte s nimi.

Snažte se nahradit přílohy například vařenou zeleninou. Můžete různě kombinovat směsi zeleniny, pokud není na trhu čerstvá zelenina, využijte pestrý výběr mražených směsí. K pokrmům servírujte zeleninové saláty, které si připravíte podle vlastní chuti. Zelenina zároveň obsahuje vlákninu vhodnou pro hubnutí, takže zdravá výživa vám pomůže i v boji s nadbytečnými kilogramy.

Odlehčené varianty klasických jídel

Omezte zejména knedlíky, které jsou ve spojení s tučnými masy typickým jídlem způsobujícím únavu. Veškerá krev se přesouvá do trávícího systému, aby žaludek a střeva zvládli zpracovat velkou porci. Po lehčí variantě s přílohou v podobě brambor, trochy těstovin nebo luštěnin se budete cítit daleko méně unavení a nezatížíte tolik svoje tělo. Mnohá klasická česká jídla jako svíčková s knedlíkem se dnes připravují v odlehčené variantě, aniž by jim to ubralo na chuti.

Soudobé kuchařské trendy říkají, že ti, kteří v souladu se zdravým vařením dávají přednost bílému masu před červeným, mohou svíčkovou připravit třeba z krůtího masa a jako přílohu zvolit krupicové noky. Užijí si tak chuť omáčky a po jídle budou mít přesto dostatek energie. Přizpůsobit jídelníček zdravé výživě je snadné, chce to jenom hledat nový přístup ke zpracování klasických receptů a nové suroviny. Snadno se pak přesvědčíme o tom, že i česká kuchyně může být zdravá.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel osm a devět